Зимзарије 8 - Dva pera

Центар за образовање,
издаваштво и превођење Два пера
Go to content

Main menu:

Програми
 
Zimzarije
 
1.    дан (8. јануар): ЛЕГЕНДА О КАМЕЛОТУ 

На овој радионици чаробњак Мерлин ће завирити у наше просторије и донети причу о најпознатијем мачу на свету, о мачу који је променио судбину једног краљевства, о мачу који је носио легендарни краљ Артур. Ово је прича о чувеном Екскалибуру, витезовима округлог стола, граду Камелоту, великој љубави Гиневре и Ланселота. 

Витези и дворске даме, придружите нам се! Магија може да почне. 

2.    дан (9. јануар): ДОМЕ, СЛАТКИ ДОМЕ 

Која вам је прва асоцијација када кажете реч дом? Сигурно је то топао, ушушкан простор којем се увек враћамо и где смо најопуштенији, где нас чекају најближи. Али дом није увек имао исти изглед. За првобитног човека то је била пећина, нешто касније земуница или сојеница, а како се друштво развијало, тако је напредовао и квалитет градње. Настале су прве куће од блата, камена, потом брвнаре и колибе, да би временом куће постајале све пространије и функционалније за живот. Пре више од 500 година појављују се и први димњаци, који су у почетку били од дрвета. Са развојем цивилизације, развијају се и архитектонска решења па данас имамо фантастичне грађевине невероватних облика. Ипак, једно је заједничко. Све ове грађевине неко је некада доживљавао као свој слатки дом. И онда, на крају, правимо кућице од папирних чаша и папира. 

3.    дан (10. јануар): ПУТ МИРИСА 

Зашто необична израслина на лицу која може бити мала, велика, прћаста, кукаста, орловска уопште постоји? Да ли је неопходна кад можемо дисати само помоћу уста? 
О њему – господину носу ‒ ни не размишљамо све док се не разболимо. А онда се инхалирамо, дувамо га, стављамо капи и ко зна шта још – само да бисмо оздравили јер схватамо да многе ствари нису исте. Ни укус јела, ни потпун доживљај околине, ни пријатност приликом дисања. 
О, да. Нос нам је веома важан. Он нам зими загрева хладан ваздух и спречава да оде у плућа, штити нас од ситних честица прљавштине јер има праву малу војску у виду ситних длачица које бране непознатим посетицима да уђу у њега. Важан нам је и да уочимо опасност (нпр. дим), али и познат мирис колача из бакине кухиње. 
Вукови су то давно схватили па је код њих чуло мириса развијеније 1000 пута у односу на човека. 
И тако. Можда неко нема баш најлепши нос, али је он – какав год да је – веома важан свима нама јер свет без њега не би био исти. 

4.    дан (11.јануар): НЕБЕСКИ СВЕТИОНИК 

Разговарамо о Месецу, верном пратиоцу Земље. Учимо да он, у ствари, не светли него само одбија светлост, али и то како да препознамо да ли расте или се смањује када погледамо у њега.  Разговарамо о Месечевим менама, о пореклу мрља на његовој површини. Упознајемо се с човеком који је први пут крочио на његову површину... И још много, много тога.  А онда, на крају, правимо наш Месец за собу да нас подсећа на све о чему смо разговарали.
 
Back to content | Back to main menu